Denetim ve Hukuk Bilimi İlişkisi

Denetim ve Hukuk Bilimi İlişkisi

Denetim, fiili olarak firmanın ve iş sahibinin haklarının korunmasının yanında, çalışanların ve ortaklarının, kamuyu aydınlatma adına ve doğru yönlenmeler ile, doğru girişimlerde bulunmak üzere denetlenen, bağımsız olarak yapılması gereken dış denetim ilişkisinin doğruluk ve dürüstlük prensibinde hukuki altyapısı ve standartları olan, ancak tarafla…

Denetim ve “Islık Çalma”

Denetim ve “Islık Çalma”

Tam olarak Türkçe ‘ye çevrilememesi münasebeti ile çeşitli kaynaklarda da görüleceği üzere, bilgi uçurma, bilgi ifşası, gammazlama, ele verme, jurnalcilik, ajanlık, içerdeki hain v.s. gibi olumsuz ifadeler ile yer almaktadır. Başlığın bir anlamda okuyucuya bir şeyler vermek gibi algı yaratan bir tarafı vardır. Yazım teknikleri…

YAPTIRILMAYAN DIŞ DENETİMİN SONUÇLARI?

YAPTIRILMAYAN DIŞ DENETİMİN SONUÇLARI?

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) denetime ilişkin hükümlerine göre bağımsız denetim yaptırmayan firmaların, katlanacakları birtakım sonuçlar vardır. Bu sonuçların müsebbibi olan ve dış denetimi göz ardı eden yöneticilerde hali ile hak ettikleri cezalara katlanmak zorunda kalırlar. Denetime tabi olan şirketler her nasılsa eğer den…

Mesleki Etik İlkelere Uyma

Bağımsız Denetim Yönetmeliği bilindiği gibi Resmi Gazete ‘de 26.12.2012 tarihinde, 28509 Sayı ile yayınlanmıştır Yönetmelik esasları çerçevesinde birçok konu meslek ve meslektaş açısından, kanuna uygun olarak bölüm ve başlıklar halinde açıklanmıştır. Bu yönetmeliğin Mesleki etik ilkelere uyma başlıklı 21’inci maddesinde, &ldquo…

Ticari Sır Gelişiminin Ekonomi Üzerindeki Etkisi

Ticari Sır Gelişiminin Ekonomi Üzerindeki Etkisi

Ticari sır gelişiminin ekonomi üzerindeki etkisini, konu başlıklarından yola çıkarak değerlendirmeler de bulunup, özellikle ağır ve teknik yazmadan kaçınarak, düz bir anlatımda aralamak niyetindeyim. Konu başlıklarımızı sıralayacak olursak, “ticari sır tanımı”, “görevler ve kötüye kullanma”, “sorumlulukların sınırl…

DÖNEMSEL FATURA

DÖNEMSEL FATURA

DÖNEMSEL FATURA 04/2015 - 06/2015 Geçici Vergi dönemine girdiğimiz şu günlerde, 29.06.2014 Tarihli kaleme aldığım yazıyı, revize ederek yayınlıyorum... Gelecek dönemlere ait olan ancak, peşin ödenen giderler (180-280 hesaplar) ile peşin tahsil edilmiş gelirlerin (380-480 hesapların) takibi nasıl yapılır ? Kiralama, sigortalama ve yıllık abonel…

Denetimde Algı Değişikliği

Denetimde Algı Değişikliği

Vaktiyle bir bilge hoca, yıllarca yanında yetiştirdiği öğrencisinin seviyesini öğrenmek ister. Onun eline çok parlak ve gizemli görüntüye sahip iri bir nesne verip: “Oğlum” der, “Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster. Hiç kimseye satmadan sadece fiyatlarını ve ne dediklerini…

DENETİM SÖZLEŞMESİ VE UYARI YAPTIRIMI

Son günlerde Bağımsız Denetim Kuruluşlarının ve Denetim Ekiplerinin zamanında girmedikleri denetim sözleşmesi için uyarı yapıldı ya da bir gün yapılacaktır. Bu itibarla; Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin 29 uncu maddesi uyarınca, bağımsız denetim kuruluşu veya bağımsız denetçi ile denetlenen işletme arasında düzenlenecek denetim sözleşmede …

BAMBU AĞACININ HİKÂYESİ VE TÜRKİYE 'DE BAĞIMSIZ DENETİM

BAMBU AĞACININ HİKÂYESİ VE TÜRKİYE 'DE BAĞIMSIZ DENETİM

“Çin Bambu ağacının yetişmesi, “ olumlu ısrar için “ güzel bir örnektir. Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir: Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü y…

BASEL III KRİTERLERİ VE BAĞIMSIZ DENETİME ETKİLERİ

BASEL III KRİTERLERİ VE BAĞIMSIZ DENETİME ETKİLERİ

1974 yılında "Bankacılık Düzenleme ve Denetim Uygulamaları Komitesi" (Committee on Banking Regulations and Supervisory Practices) adıyla kurulan, Basel Bankacılık Gözetim Komitesi, bankacılık gözetim ve denetiminde uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla G-10 ülkelerinin merkez bankaları guvernörleri tarafından kurulmuş bir örgütlenme …

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi