KOSGEB DESTEK PROGRAMLARINDA YEMİNSİZ MÜŞAVİR DÖNEMİ: YAKINDA (MI)..?

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARINDA YEMİNSİZ MÜŞAVİR DÖNEMİ: YAKINDA (MI)..?

Bilindiği üzere, 01 Temmuz 2012  tarihinde yürürlüğe giren revize 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) “denetim ve denetçi “ esaslarını 397. Maddeden başlayarak 406. Maddesi dahil belirlemiş bulunmaktadır. 
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu  (KGK), ilgili kanun maddeleri çerçeve almak sureti ile kendi yetki sorumluluğu dahilinde denetçileri genel ve özel esaslar dahilinde sınava tutmak sureti ile sicil oluşturma, saklama  ve gözetim ile standartları oluşturmada  tek yetkili kılınmıştır. 

Kronik hale gelmiş olan devlet erklerinin hiyerarşisinde yanlışa bali olabilecek bazı uygulamalar elbet, kanunların uygulanması ve işlevine mani teşkil etmiş ve hala bir düzene oturmamıştır. KGK ‘nun sınav şartını kendilerine yediremeyen bu üstünler sınıfı öncelikle sınav olmadan veya bir eğitime tabi olmadan almak istedikleri “denetçi ünvanı” meslektaşlar arasında infial yarattığından, tepkiler neticesi geri adım atılmak sureti ile olması gereken şekli ile kabullenilmiştir. 
Devamında ve hala özel imtiyazlar, kanunların etrafında dolanmak sureti ile elde edilmeye çalışılsa da, uyanma başlanmış olup, hakkını arayanların sayısı çoğalarak azınlığın vesayeti kırılmaya başlanmıştır.

Şimdi bu vesile ile istediğini elde edemeyen bu " yeminli müşavirler ", genellikle hem devlet eskisi olmaları ve hem de siyasi erkler münasebeti ile her yasal zeminde meslek ve meslektaş adına çıkarılacak düzenlemeleri lehlerine çıkarma yolunda faaliyetlerine devam etmektedirler. 

Dolayısı ile bu üstünler sınıfı (!), siyasi erkleri  ve tabi devletin maliye teşkilatını da iyi bildiklerinden hem siyasileri ve hem de bürokrasiyi kullanarak, KOSGEB gibi kurumlar da bile İcra Komitesi olur kararı (20 Mayıs 2016- 6759 sayılı Karar) ile imtiyazlı konuma geçmişlerdir.

Hatırlamak maksadı ile bu karar özetini alıntılıyorum… “ KOBİ’lerin Bağımsız Denetimi’nin YMM’ler tarafından yapılması durumunda Bağımsız Denetim desteklerinden yararlanabileceklerini, SMMM den alınan bağımsız denetim hizmetlerinin desteklenmeyeceğini hüküm altına aldırarak bağımsız denetim yetkisine sahip mali müşavirlere bir kez daha büyük bir haksızlık yapmışlardır. “ 

Oysa değişmeye başlayan,  bilgi ve bilişim networkünde gizleri arayan teker teker bireylerin fazlalaştığı düzlemimiz de hantallaşan mesleki Sivil Toplum Örgütü ‘müzün (STK) yerine, bireylerin ileri çıkması ile küçük küçük kümeler de olsa hak kazanımlarımız oluşmaya başlamıştır.

Bireylerin çabaları her ne kadar öncelikle kendi menfaatleri doğrultusunda olsa da, kazanımlarının meslek ve meslektaş olduğunu mutlak bilmemiz de fayda vardır. 

Şimdi yukarda bahsini ettiğim bu haksızlığın aynı zamanda  rekabeti de kötü yanlı tetikleyen bir uygulama olduğunun farkındalığında, bir cesur yüreğin KOSGEB karşısında elde ettiği kazanımı aşağıda Sizlerle paylaşıyorum… 

Bu kazanımın çok yakında, “ yeminsiz müşavirlere de “ hak olarak verileceğine olan inancım ile esenliklikler diliyorum…

“...Destek programlarına ilişkin revizyonlarda ilgili destek yeniden değerlendirilebilecektir.“


Saygılarımla…25 Kasım 2016 

Selahattin İPEK
Bağımsız denetçi
[email protected]


***

" Gönderen: KOSGEB İletişim Merkezi <[email protected]>

Tarih: 24 Kasım 2016 16:46
Konu: Başvuru Sayısı :617362
Alıcı: [email protected]

Sayın Savaş  YILDIZ,

Konu:14/10/2016 tarih ve 617362 sayılı CİMER başvurunuz incelenmiş ilgili  müdürlüğe gönderilmiş cevabı aşağıdadır.

KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamındaki Destek Programları, ülkemizin Kalkınma Planları, Hükümet Programları ve Yıllık Programlarda belirlenen hedefler ile stratejik dokümanlardaki öncelikler ve KOBİ’lerin ihtiyaçları dikkate alınarak KOSGEB İcra Komitesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girmekte ve Başkanlığımızca yürütülmektedir.

KOSGEB destek programlarından  yaralanabilecek işletmeler, Destek Programları Yönetmeliği’ nde , bu işletmelerin karşılanacak giderleri ve karşılanma koşulları  ise her bir destek programının  uygulama esaslarında belirtilmektedir.     

KOSGEB “İşletme” tanımına uyan küçük ve orta ölçekli işletmelerin Bağımsız Denetim ihtiyaçlarına yönelik giderlerine bölgesel farklılıklar esasında Genel Destek Programında  belirtilmiş  oranlarda  ve  üst limitlere kadar destek sağlanmaktadır. 

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK)  yetkilendirdiği bağımsız denetim kuruluşlardan alınan hizmetler karşılığı işletmelere  bağımsız denetim desteği verilmekte iken , yapılan revizyon ile  Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) yetkilendirdiği; bağımsız denetim kuruluşlarından , bağımsız denetim yapan yeminli mali müşavirlerden aldıkları bağımsız denetim  hizmetleri için de işletmelere destek  verilmektedir.

Serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından kurulmuş ve yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarından  hizmet alan işletmeler de  desteklenebilmektedir. 

Bununla birlikte destek programlarına ilişkin revizyonlarda ilgili destek yeniden değerlendirilebilecektir. 

KOSGEB ile ilgili her türlü görüş, öneri ve isteklerinizi 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veren 444 1 567 numaralı Çağrı Merkezi'ni arayarak bildirebilir veya adresinden detaylı bilgiye ulaşabilir ve http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/Ul/Harita.aspx?ref=5 linkinde iletişim bilgileri bulunan size en yakın müdürlüğümüzle  irtibata geçebilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

KOSGEB Basın ve Halkla İlişkiler  Müdürlüğü "  

***

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi