Elektronik kayıt sistemi, yurdum networkünde, türlü beyin fırtınalarını da beraberinde getiriyor.
Öyle ki, E-Defter eğtimlerinin çok daha revaçta olduğu dönemlerde eğitim verirken, popüler sorulardan birisi, bilgisayarın sistem saatini geri almak bize zaman damgası olarak bereket getirir mi?
Yok öyle şey Değerli Meslektaşlarım, atom saati olarak uluslararası bir değer olarak kabül edilen ve %99,9 (dan da büyük) bir yanılmazlık gösterir şekilde damgalama işlemi yapılmaktadır...
Desem de arkasından gelen soru, elektrikler kesilirse veya birden HDD fiziksel bir eyleme mazhar olursa ne olacak v.s..
Dikkatimi çeken, hep son dakika soruları..
Neden arkadaş zamanında yapılmaz bu işler.. ?
Son dakika aryalarında kendini paralamanın ne anlamı var ?
Kader mahkumlarını ayrı tutuyorum... (!)
İstatistksel bir istisnadır onlar...
Öngörülen bu sorular ve sonrasında gelebilecek bir başka fırtına sorularda asıl konuya ne kadar bağlı olduğumuzu da icabında öğrenmiş oluyordum. Salona verilen takdir ile hakikaten aslında bu gibi detaylardaki basitlikler de, uygulamayı daha bir öğrenerek, elektronik sisteme bizlerde dahil olmaya çalışıyoruz vesselam...
İşte onlardan biri daha, bu defa şeytanın gör dediği yerden bakarak, Meslektaşlarıma Ben sormuş oldum...(!)
Birazını Ben yazarak paylaşayım...
E-Faturada Saat Zorunlu mu ?
E faturada saat yazılması zorunlu değildir.
Şekil ve şart yönünden, kağıt fatura ile aynı haklara sahiplik söz konusu olduğundan, " Yalnız irsaliyeli faturada yazılır."
Mesele burada yazsam mı yazmasam mı? Yazan yazıyor ve irsaliyeli fatura olarak kabul ediyor kestiği e-faturayı, diğer taraftan da yazmayan ayrıca irsaliye düzenliyorum diyerek, saat mevhumuna hiç bulaşmıyor.
O zaman şu sonucu çıkarım olarak ilgili tebliğden cımbızlarsak, doğruya ulaşmış oluruz.
Vergi Usul Kanununun 433 Sıra numaralı genel tebliğinin 15. Bölümünde;
“15- 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Arasında Yapılan Satışlar
e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.
Hizmet ifasına konu e-faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu kâğıt çıktının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur. “
İrsaliye kullanımını gerektirecek bir nedeniniz yoksa, e-fatura da saati yazmanıza gerek yok ve yazmadınız diye de usulsüzlük cezası yemezsiniz.
Saygılarımla...06 Nisan 2016